eenvoud

Het mooie aan deze Coronatijd zijn de geluiden die dwars door alle bozige en verontruste klaagzangen en bijpassende applausjes doorsijpelen. Niet die nieuwe waarheidswaanzin, die ontkennen nog steeds de eigen bubbel. Het zijn de verhalen, ideeën en meningen van mensen die rustig aankaarten dat de medische zorg vooral mangericht is en dat vrouwen toch wat anders in elkaar zitten. De oproep niet langer in economische groeimodellen door te gaan, simpel omdat we de aarde onderhand stukvreten met ons neoliberale gedachtengoed, of wat voor term je er dan ook maar aan wilt geven. De verhalen over de geschiedenis, de oude helden die van hun voetstuk vallen, de weggewoven kanttekeningen die door opnieuw belicht uit de schaduw gehaald worden, de keerzijde van onze rol in de wereld. De aandacht voor het klimaat, de rust en stilte van de lockdown, de omvallende bedrijven en de ondersteuning die prachtige kansen biedt om de herstart volgens meer wereldlievende richtlijnen te laten plaatsvinden. Het voelt als een prachtige kans om eindelijk een weg in te slaan die meer in balans is met het leven. Minder gericht is op de basis van mannelijk dominantie krachten om eigen welvaart boven alles te stellen en het vanzelfsprekend is te pakken wat je kunt pakken als een soort levensrecht.

En toch ben ik nog niet hoopvol. Lijkt het of we nog niet diep genoeg zijn gegaan. Want we pakken weer op, luisterend naar geluiden die sussend en met de duim omhoog worden aangehoord. Om nog steeds vanuit hetzelfde systeem en uitgangspunten weer verder te gaan. Looneisen, hoogte van huren, belastinguitvoering, stikstofmaatregelen, investeringen, en ja, de economische groei weer oppakken waarbij we er van uitgaan dat we steeds meer stroom gaan verbruiken, als gegeven. Waarbij een zonnepaneel kostenbesparend en milieuvriendelijk is, waarbij vriendelijk de toon heeft of het op geen enkele manier de aarde aantast. Alsof er geen grondstoffen nodig zijn. Waar komen die vandaan? Hoe ziet de aarde en de maatschappij er daar uit? Deze discussie tellen we – in alle vriendelijkheid – niet mee, want het gaat er ons om dat Nederland nog fijner wordt. En ondertussen neemt het apparaat gebruik maar toe, alles netjes, zonder moe worden en gewoon kicken dat we in Zandvoort kunnen racen en overal heen kunnen vliegen met plant-een-boom-feelgoodcompensatie en om ons echt niet druk te maken, doneren we nog wat aan WarChild of zo en hebben we het goed. Al zullen we dat nooit erkennen, we moeten wel zorgen dat we noodlijdend lijken, anders bedreigt dat onze groei.

Waar het in feite om gaat: We staan nu hier en kunnen door de opgedane ervaringen de toekomst min of meer voorspellen door het voortborduren op bestaande bewegingen en maken nu plannen om die beweging in de richting te sturen die we op democratische wijze gezamenlijk hebben gesteld als de beste richting.
Wat er gebeurd: We zitten diep in de shit. Door alle ontwikkelingen wordt het steeds moeilijker ons land te beschermen tegen alle gevaren van buiten de grenzen. Onze trots, ons oranje, onze welvaart die we zelf verdiend hebben door hard te werken en intelligent ons leven in te richten en te benutten. We kijken terug. De vorige economische crisis, de verschuiving van liberaal naar neo-liberaal, tot aan het diep socialistische land zoals Rutte ons ineens noemde. Goh, jah, maar wat bedoel je nu? Dat Jezus de eerste socialist was?
De tweede wereldoorlog is wel ongeveer zo ver als gekeken wordt als we ons ‘nu’ willen duiden. De gesprekken over slavernij, VOC, koninkrijk e.d. worden niet gezien als duiding van wie we nu zijn, hooguit waar we ons ongemakkelijk bij voelen. Want wij hebben het toch niet gedaan hebben, en we willen dan ook zeker niet dat we daar voor moeten gaan betalen, het was een andere tijd. Nee, dát is niet wie we zijn. Kijk dan, hoe open, vrij, veilig we netjes en zorgvuldig met alles en iedereen wij omgaan. Hoe alles goed geregeld is en we nog steeds keihard werken om dat wat we doen nog schoner te gaan doen. Het land waar alles opgepoetst wordt. We onze ogen sluiten voor de arbeid die we naar het buitenland brengen zodat wij ons goedkoop kunnen kleden en in onze luxe auto kunnen rijden en onze woningen aangenaam kunnen maken. Waarbij de mensen die het uitvoeren blij zijn dat ze weer een dagloontje hebben om een hand rijst te kopen. Fruit plukken door goedkopere Polen gedaan wordt, de zwarte klusjes thuis door een paar Roemenen die weinig andere keus hebben dan hun gezinnen voor vele maanden per jaar achter te laten. Een wereld vol rampspoed, zeker ook in grote mate door ons veroorzaakt, omdat wij alles zo goedkoop mogelijk hierheen halen wat we maar kunnen gebruiken om onze levenstandaard te blijven verhogen. Denk alleen maar eens aan onze hoog ontwikkelde gezondheidszorg, in uitvoer en preventie. Alles gericht op levensverlenging voor ons goed ontwikkelde landje. Ook al is het best rot om te zien hoe zo velen op de vlucht zijn in de wereld. Helaas kunnen we verder niets voor ze doen, we doen echt alles wat we kunnen. En hier is gewoon niet genoeg voor meer anderen, we hebben zelf nog zo veel nodig. Hoor het volk. Zie de groei van PVV en FvD. Maar ook Viruswaarheid. Mannetjes, helden, schapen.
Ah, zijn we er nu? Misschien wel! Ook al is lang niet iedereen meer ‘gelovig’, de religieuze waarden zijn diep in de maatschappij geworteld. Nederland is niet een socialistisch land maar een Christelijk land als je het dan toch wilt bestempelen. Bijbel, Koran, Thora, allemaal mannenboeken die het maatschappelijke gedrag hebben bepaald en de oude natuurreligies hebben verdrongen en waar bruikbaar opgeslokt voor de algemene acceptatie. Neem de rol van de vrouw in de bijbel, ze komt niet verder dan een bijrolletje hier en daar, vooral om de menselijke tekorten volgens dit manbeeld te duiden, op de smetteloze (onbevlekt en wel) Maria de moeder na, meer heeft een vrouw niet aan waarde. En pak dan de geschiedenisboeken erbij. Ze zijn geschreven vanuit dezelfde optiek. Kijk naar de plannen op de laatste prinsjesdag, zelfde verhaal, de mannelijke wetenschap kan het mannelijke bedrijfsleven weer helpen heel Nederland weer terug aan de top te krijgen. En laten we nog even verder praten over de ambachten die merendeels door vrouwen worden uitgevoerd, want we willen wel graag dat jullie zonder zeuren je werk blijft doen op de geweldige manier die wij mannen bedacht hebben.

Wat ik zou willen is dat we niet BLM gaan nadoen, of gele hesjes, of vergelijkbare projecties. Wat ik zou willen is dat de Belarusvrouwen nagevolgd gaan worden. Een vreedzaam STOP. Klaar. Een nieuwe beweging. Een tik op de vingers van ‘moeders’, genoeg en ga je schamen met je hebberigheid, voor straf deel je al je biologische snoep met alle kinderen uit de buurt.
Dat er een krachtgroep bij elkaar komt van mensen die door de bubbel heen kunnen kijken, er buiten kunnen gaan staan. Om de heilige boeken te herschrijven in een gezonde balans, in geslacht, ras, natuur en verbinding onderling. De geschiedenisboeken, de lespakketten, grondwaarden waar we weer in gaan geloven. Zodat we weer houvast hebben in oprechtheid ipv het houvast in wantrouwen tegen alles wat bedreigend is wat we nu aanhangen. Begonnen in de heilgie boeken die als grondbeginsel ongelijkheid uitdragen en tevens een ‘gelijk’geven aan hun leven, want zij aanbidden de enige ware God. En die is in Nederland getooid met een oranje hoedje.
Ze zijn er, de wijze vrouwen en mannen die dit kunnen, al zijn er niet veel wiens blik nog ongekleurd is door hun opgedane pijn in dit mannenbolwerk, uhm bollemannenwerk. Mensen die samen hun deel kunnen leveren, samengevoegde expertise, om een opzet te maken hoe ons land anders kunnen inrichten. Met als uitgangspunten: wonen, water, eten, gezondheid, samenleving, natuurlijk evenwicht. Uitgewerkt naar alle gebieden die tot onze beschikking staan. Met materiële voorzieningen als ondersteuning, niet als doel. Op een manier die terugbrengt ipv laat groeien. En zo dat wat er is weer echte waarde geeft, de waarde die economisch nooit te vangen is.

Terug naar de bron. Ging dat niet om Isis en Osiris, nog even los van de verhalen die ze omgeven en voordat ze Adam en Eva genoemd werden in de tuin van ‘de man die alles kan’ en Eva een rib uit zijn lijf werd?

Een reactie op “eenvoud

  1. Als we nu eens beginnen met het naar de geschiedenis verwijzen van alle boeken die beginnen met het verhaal dat Eva een rib uit Adams lijf is. Daar met gemengde gevoelens op terugkijken, maar toch blij dat we het nu anders zien. Overigens lijkt het me een zeer goed idee om dit ritueel af te sluiten met het al dansend om het vuur opfikken van de boeken (in een kerk of zo) van deze geweldadige, minachtende en wereldontwrichtende dictaturen en een paar voor het museum te bewaren. Geven we daarna ruimte aan een bos en tuin op die plek met een hutje voor een natuurgenezer v/m, inrichting en beplanting op aanWijszingen van deze persoon natuurlijk. Want een beetje nadenkend wezen kan zo zien dat die boeken niet bedoeld zijn om wijsheid en levensrichting te geven, het zijn manipulerende teksten, geschreven en samengesteld door machtshebbers/mannelijke superego’s die dit hebben samengesteld om nog meer macht te krijgen, met de door hen verwoorde ‘Gods wil’ die als enige mogelijkheid laat om dan maar met opengevallen mond van de gevoelde monddoodheid de handen ten hemel te heffen met hoofdschuddend onbegrip, met een leemte die meteen door die zelfheilige gedicht wordt met genade en dat ze welkom zijn, want best logisch dat je het niet meer snapt en hij je niet dood maar laat je leven als je je verder gedraagt naar zijn godswil. Zie je wel hoe almachtig liefdevol god is? Net zo geloofwaardig als een kabinet dat aan een minimale vluchtelingenruil doet om het volk te sussen en de stem te behouden. Ik ben trots op jullie, zal hij steeds weer zeggen. Maar houd je aan de regels!
    Soms moet eerst een deur dicht voor een nieuwe open kan gaat.
    En mocht je het te overtrokken vinden, dat ontwrichtende enzo, hoeveel mensen in Nederland zijn er voor hulp naar de GGZ gegaan? Miljoenen. En kijk ook even naar de wachtlijsten, het aantal werkers, alle sprituele zzp-er, coachen. Neem dan ook even de reguliere gezondheidszorg erbij, enig idee hoeveel mensen klachten en aandoeningen hebben door onze levensstijl? Waarbij levensstijl ook is om voor elk wissewasje een ZH onderzoek te eisen. Zo maar even wat glansverbrekers van onze welvaartsbubbel..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s