Facebookwaanzin

Voor zo ver ik er goed zicht op heb is de groep Viruswaanzin voortgekomen uit Facebookgroepen. Toen ik zelf nog op FB zat kwam ik ‘ze’ al tegen in discussies over vliegtuigstrepen die bewust gesproeid waren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Over platte aarde, pedofielennetwerken van een aantal machtige mannen die de wereld ongrijpbaar bestierden met als doel totale macht. Farmaceutische industrie als naaldpunt, die een einde wil aan alternatieve (planten)geneeswijzen, waarin ook RoundUp precies past. Iedereen zou stiekem gechipt worden via belachelijke vaccins. En zo ging het allesomvattend door. En nu zijn de maatregelen om verspreiding van het Covid-virus tegen te gaan onder dezelfde noemer gebracht. Net als 5G natuurlijk.
Liever zagen ze de transformatie van de individuele mens als allemachtigprachtig wezen die met voldoende uitgeslapenheid (wakker) tot 5 D zou kunnen uitgroeien. Waarbij de D voor de dimensies staat waarin we de wereld kunnen waarnemen. Open minded las ik me in. Want het lijkt niet allemaal waanzin op het eerste gezicht. Er zijn inderdaad zeer machtige en zeer rijke mannen die er alles aan doen om hun positie te versterken, o.a. via multinationals. Tabak wordt express nog meer verslavend gemaakt, de fossiele brandstoflobby is het gelukt om alternatieven lang tegen te houden. Vliegtuigmaatschappijen en andere grootverdieners genieten van belastingvrijheden en het winkelstraatbeeld wordt steeds eenzijdiger. Er zijn Europese verboden gemaakt die de zelfkweek van enkele planten en kruiden moet tegenhouden. Leden van regeringen lijken al te vaak in dienst te staan van die onzichtbaar grote mannen: af en toe komen er wetten of decreten die zo vreemd lijken dat ze bijna alleen te verklaren zijn vanuit deze gedachtegang. Een pil of injectie vol chemie is de eerste oplossing voor alle kwalen.
In de basis ben ik het ook eens met deze kritiek vol angst en boosheid. Macht corrumpeert. Zelfverrijking ten koste van gezondheid of leven van andere mensen is het beeld van de dag, mededogen is pas leuk als je er aan kan verdienen, al is het maar een goed gevoel over jezelf. Ik zie slimme manipulaties in vele propaganda’s die veel verder gaan dan een Ster-blok. Ook zie ik dat aan de toppen een overdaad van narcistische kenmerken aanwezig is. Hoe kan het ook anders, als je niet zo kan denken en leven dan red je het niet daar bovenaan.
Toch ben ik afgehaakt. Hoe kan je zo in jezelf geloven met het ‘hullie’ verhaal. Want je zit daar met je zoveelste smartphone of tablet op een wereldwijd netwerk wat juist typerend is voor de complotten. Als er 1 grootverdiener aan mensen is, is het wel de digitale industrie. FB is een supermanipulator die als enig doel heeft aan jou te verdienen. Ze lokken voortdurend met tips, oproepen, nieuwe mogelijkheden (voor jouw gemak!) om zo nog meer informatie van je te verkrijgen en je nog meer achter het schermpje te laten plakken en je nog meer te laten smachten naar nog meer met steeds slimmer toegepaste beelden van ‘jouw’ ideale leven.
Een enorme databank slaat alles op wat je doet. En met handige afschermmogelijkheden waan je jezelf in een besloten onderonsje, want we willen geen gluurders, al te anders denkenden (domme schreeuwers rechts of linksom) of agressieve misbruikplegers.
Wij zijn degenen die die paar mannen de macht geven. Zolang wij maar blijven consumeren van wat ons wordt voorgeschoteld. Als het klopt wat je zegt, wat doe je dan op FB!
Het lijkt er eerder op dat we ons zelf een stuk slimmer bedenken dan we zijn. En daarin zit volgens mij de oplossing. Hoe sterk zijn je eigen narcistische kenmerken dat je jezelf zo moet profileren in een omgeving die gemaakt is om jou te misbruiken? Hoe sterk is jouw slachtofferrol die maakt dat je voortdurend schuldigen nodig hebt om je eigen leven te verantwoorden? Hoe gemakkelijk ga je mee in de uitnodiging jezelf zo te profileren met leuke plaatjes of spreuken die je ergens vandaan hebt geplukt en die helemaal niet van jou zijn? Hoe oppervlakkig is je leven echt dat je je maaltijden en huisdieren dagelijks moet tonen om leuk en interessant gevonden te worden? Hoe ver sta je werkelijk af van die paar enge mannen?En waarom zouden nog moeten investeren in stiekeme microchips als je zelf al alles aan ze geeft?
Durf boos op jezelf te zijn. Durf je eigen onmacht aan te kijken. Erken dat die man daar zit omdat jij de deur voor hem openzet. Omdat je het eigenlijk ook allemaal niet weet hoe het anders kan. Omdat we vastzitten in toegeëigende overvloed met tekorten als gevolg. Erken de leegte van je leven, die je vult met onzinnigheden. Erken dat je bang bent om te verliezen.
En erken dat het stopt als we inzien dat die winnaarsmentaliteit ooit ontstaan is uit pure overlevingsdrang. Heel primitief.
Neem jezelf dus niet zo eng serieus en geef jezelf terug aan jezelf, ipv een of andere herderheld die ons beschermt tegen boze wolven (ok, Supergrover mag blijven). Stop met blaten, ga leven, net als alle andere diersoorten. Vel geen andere mensen, maar haal oordelen neer. Geloof in verbeelding en creativiteit, niet in overtuigingen. Dan ben je vrij zonder dat die mannen dat kunnen tegenhouden. Dan bestaan ze niet eens meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s